Arany János
Hangzó Helikon-sorozat
Amikor 1969-ben a Kaláka bemutatkozott, emlékezetem szerint öt dalt énekeltünk. Egyik ezek közül az Egri leány c. Arany ballada részlete volt. A hetvenes évek közepén kezdtünk hosszabb Arany verseket énekelni: A bajusz, a Walesi bárdok, Zách Klára, Tetemrehívás zenéje akkor íródott, és ezek a dalok szerepeltek is az egykori Radnóti Színpadon - talán 1978-ban - a Csíkos Gábor színművésszel közösen bemutatott, „Mondok, mondok éneket…” című estünkön, ahol az első részben Arany János, a másodikban Weöres Sándor verseit énekeltük.

Máig felejthetetlen, hogyan „szólt” az 1981-es első erdélyi Kaláka turnén a Walesi bárdok. Az itt hallható koncertfelvétel későbbi, az 1989-es Boldog, szomorú dal című, a Hungaroton Kiadónál megjelent lemezünk darabja volt.
A Népdal a Kaláka 25 c. jubileumi lemezünkön jelent meg 1994-ben. A Családi kör, amely itt citerakísérettel szólal meg, címadó dala volt a 2001-ben megjelent családi lemezünknek. Gyerekkorom óta egyik kedvenc versem, sokszor próbáltam elénekelni, mindig sikertelenül. A dal megszületése egy moldvai csángó asszony énekéhez kötődik, az ő nagymamája – ahogy „csángóul” mondják: mamája - híres énekes volt, a tőle tanult dalokból énekelt nekem, és mesélte, hogy gyerekkorukban, (talán a hetvenes években lehetett), otthon papája furulyázott és ők édesanyjukkal összefogódzva, - a gyerekek az ágyon, az édesanya a padlón, hogy azonos magasságban legyenek - táncoltak.

Tudjuk, hogy Arany János is szeretett énekelni, dalgyűjteményt is összeállított, ezért vettük fel a versek közé az „A szép fényes katonának” kezdetű énekét. A Rege a csodaszarvasról részleteit Sebő Ferenc barátunk társította egy mongol dallammal, ő énekli velünk közösen (köszönet érte), mi pedig megfejeltük egy kis moldvai csángó táncmuzsikával.

A gyűjteményünkben szereplő többi dal (szám szerint tizenegy) mai termés, 2007-ben írtuk, a Hangzó Helikon Kaláka – Arany János kötete számára. Fogadják mindet szeretettel!


1. Bajusz
2. Tetemre hívás
3. Rege a csodaszarvasról
4. Zách Klára
5. A walesi bárdok
6. Szülőhelyem
7. Családi kör
8. ősszel
9. A tamburás öregúr
10. Néma bú
11. A világ
12. Agio-világ
13. Írószobám
14. A tudós macskája
15. Népdal
16. Toborzó
17. Alkalmi vers
18. Régi jó időből
19. Epilógus