{GOMB}
GRYLUS TESTVÉREK ÉS AZ 1-SŐ PESTI RACKÁK
2017. november 24. péntek 19:30
Budapest, MÜPA

69 – ikeralbum bemutató koncert
Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos,
Ferenczi György, 1-ső Pesti Rackák
közreműködik: Aaron Till /USA/ - hegedű, mandolin

Történt, hogy a Kaláka együttesből Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos az 1-ső Pesti Rackák (vagyis Ferenczi György és a Rackajam) társaságában nekivágott Nashville-nek, hogy az ottani stúdió-legendák egyikében készítsenek felvételeket.
Persze, ők maguk is a legendák, hiszen a Kaláka egyet jelent a magyar és az egyetemes költészet remekeinek megzenésítésével. Nem beszélve a Rackákról, akik a magyar népzenét páratlanul ötvözik az amerikai countryval és blueszal.
Kezdetben azt gondolták, hogy csupán egyetlen albumot vesznek fel, de úgy belejöttek, hogy kettő lett belőle, így aztán ikrekként tekintenek nashville-i kalandozásuk szüleményeire.

Előbb a rackák - a koncertjeiken már kiforrott - számait vették fel, aztán rackakísérettel a Gryllus-testvérek szerzeményeit, Kiss Anna, Kányádi Sándor, Weöres Sándor és Szepesi Attila verseivel. Az utóbbi menetbe steel gitárjával az amerikai Rush Pahl is beszállt, Gryllus Vilmos Fender Telecasteren és Gibson gitáron játszott, úgyhogy - Ferenczi György elmondása szerint - kimondottan '69-es hangulat kerekedett… Azzal az elragadtatottsággal, ami a Kaláka együttes megalakulását és ami a woodstocki fesztivált jellemezte 1969-ben.

A munka gyümölcse tavasszal érett be, a két lemez, pontosabban az ikeralbum ekkor jelent meg a Gryllus Kiadó gondozásában. A címe a hangulatra utalva: 69. Ezt az anyagot a világhírű bluegrass hegedűs, Aaron Till közreműködésével mutatják be először közösen élőben a Müpa színpadán.


felnőttekenek